ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΛΕΡΟΥ - SIFOUNIOS POTTERY - ARTEMISIO

Περί υαλώματος

 

Η υάλωση είναι μια  πολύ σημαντική διαδικασία για  τα κεραμικά διότι διαφορετικά θα ήταν ακατάλληλα για τη συγκράτηση υγρών μέσα σε αυτά. Το υάλωμα πέρα από τη γνωστή χρήση τους στα κεραμικά επίσης χρησιμοποιείται στα δημιουργήματα πορσελάνης. Εκτός  όμως από τη λειτουργική πλευρά της διαδικασίας υάλωσης ,το υάλωμα  μπορεί  να αλλάξει τη μορφή σε μια ποικιλία επιφανειών, συμπεριλαμβανομένων και των  γυαλιστερών αλλά και των ματ αντικειμένων καθώς και το χρώμα. Τα σμάλτα μπορούν επίσης να ενισχύσουν τον σχεδιασμό ή την υφή των κεραμικών.

gl

 

Για τα  περισσότερα κεραμικά το υάλωμα περιλαμβάνει διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο είναι και το κύριο υάλωμα.Βέβαια υπάρχουν και  χρησιμοποιούμε διάφορα οξείδια μετάλλων, όπως νάτριο, ασβέστιο τα  ενεργούν ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία τήξεως.Το οξείδιο του αργιλίου που προέρχεται συνήθως από πηλό, σκληραίνει το λιωμένο υάλωμα για να το αποτρέψει από το να τρέξει στο κομμάτι. Οι χρωστικές ουσίες, όπως οξείδιο του σιδήρου και ανθρακικός χαλκός, χρησιμοποιούνται για να αλλάξουμε την οπτική εμφάνιση του κομματιού. Επίσης κατά την διαδικασία του υαλώματος χρησιμοποιούμε  ένα ξηρό μίγμα πάνω από την επιφάνεια του σώματος από πηλό ή τοποθετούμε αλάτι μέσα στον κλίβανο,το οποίο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχει την ιδιότητα να  δημιουργεί μια θάλασσα ατμών νατρίου που αλληλεπιδρά με τα οξείδια πυριτίου στο σώμα  και έτσι δημιουργείτε ένα στρώμα από αλάτι.Υπάρχουν πολλές τεχνικές υαλώματος τις οποίες θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις πιο αναλυτικά.Μέχρι τότε να περνάτε καλά!!!!

 

Technorati Tags: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Blogger Labels: about glazing,how to ceramics,ceramics raku,ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΑΛΩΣΗΣ,ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΛΕΡΟΥ,ΛΕΡΟΣ,ΚΕΡΑΜΙΚΑ,διαδικασία,συγκράτηση,χρήση,ποικιλία,αλάτι,ιδιότητα,στρώμα,δημιουργήματα,διαδικασίας,σχεδιασμό,μετάλλων,ατμών,υαλώματος,κεραμικά,υάλωμα,πυριτίου,οξείδια,οξείδιο